Jeroen Van Bergen, Parkstad Prijs, Heerlen, les images

Jeroen van Bergen is de vijfde winnaar van de Parkstad Limburg Prijs. Dit is op donderdag 24 januari 2013 bekend gemaakt tijdens de uitreiking en opening van Parkstad Limburg Prijs 2013. Twintig jaar geleden namen de Heerlense kunstliefhebbers en verzamelaars Wiel Jongen en Jacques Defauwes het initiatief om jonge kunstenaars een hart onder de riem te steken. Sindsdien heeft de prijs ruim 300 deelnemers en vijf winnaars gekend. Jeroen van Bergen gaat naar huis met een geldbedrag van € 10.000,- dat hij naar eigen zeggen in de ontwikkeling van zijn eigen werk wil steken. Het werk van hem en van de andere genomineerde kunstenaars is van vrijdag 25 januari tot en met zondag 7 april tijdens een gezamenlijke expositie bij SCHUNCK* in Heerlen te zien.

Jeroen van Bergen (1979)
Jeroen van Bergen (Maastricht) maakt modellen van doodnormale ruimten en gebouwen, die in het alledaagse leven nauwelijks worden opgemerkt. De werken zijn natuurgetrouw in afmeting, maar op merkwaardige wijze geabstraheerd waardoor hij ze tot iconen verheft. Daarmee maakt Van Bergen de toeschouwer bewust van het esthetische potentieel van deze ‘locaties’. Dat wat formeel waardeloos lijkt, krijgt een aura van puristische strengheid.

Parkstad Limburg Prijs
De Parkstad Limburg Prijs is een prijs voor beeldend kunstenaars die een professionele kunstopleiding succesvol hebben afgesloten, maximaal 35 jaar oud zijn en een kunstzinnige relatie hebben met Nederlands- of Belgisch Limburg. In 1996 opgestart om een brug slaan tussen jonge kunstenaars, het bedrijfsleven, de overheid en het publiek.
Op donderdag 24 januari 2013 is de prijs voor de vijfde keer uitgereikt.

Het instellen van een prijs was niet de eerste daad van de Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars. Eerst werd –vanuit een initiatief van Juniorkamer Land van Herle – kunstenaar Frans Duckers in staat gesteld om de Limburger te verbeelden in brons. Deze Limburger staat al 25 jaar op het terras van het gouvernement in Maastricht. De bronzen replica’s vonden hun weg door de provincie. In 1993 leverden inspanning van de stichting opnieuw een bronzen beeld op: Der lachende Eézel van kunstenaar Cyriel Laudy. Ook van dit beeld werden bronzen replica’s vervaardigd en aan de man gebracht. Tussen deze grotere projecten door bood de stichting met name financiële ondersteuning aan diverse Limburgse kunstenaars.

In de loop der jaren sprak de stichting de ambitie uit om bruggen te slaan tussen jonge kunstenaars, het bedrijfsleven, de overheid en het publiek. Zo werd een prijs in het leven geroepen, het bedrijfsleven werd aangespoord om kunst van genomineerden en winnaar aan te kopen en het werk zou beoordeeld worden door een professionele jury. Jonge talentvolle vormgevers moesten ingeschakeld worden om een kunstige catalogus te maken. En uiteraard zou er een tentoonstelling aan verbonden worden.

Paul Devens was in 1996 de eerste winnaar. Hij heeft zijn kunstzinnige sporen inmiddels verdiend. In 2000 won Hadassah Emmerich de felbegeerde prijs. Zij maakt momenteel furore in de Berlijnse kunstwereld. In 2004 was het Bas de Wit die met de eer streek. Zijn werken zijn terug te vinden in museale collecties. In 2008 sleepte Caroline Coolen de prijs in de wacht. Nu wordt Jeroen van Bergen dus aan dit rijtje toegevoegd, als winnaar van de prijs in 2013.