Marie Zolamian, Droomland, C-Mine Genk, les images (2)

Marie Zolamian, Symbiocene, 2022. PaonLin on canvas, 3 x 13.45 m

Zolamian’s werk begeeft zich op de grens tussen herkenbare kleurrijke taferelen, kunsthistorische verwijzingen en een als déjà vu aanvoelende dromerige wereld, waar mysterieuze silhouetten en creaturen tevoorschijn komen. Als een fictieve etnoloog houdt Zolamian een beeldendagboek bij, gevoed door dagdromen, getuigenissen, de geschiedenis of culturele gebruiken verbonden aan de plek van waaruit ze observeert.

Ter voorbereiding van haar presentatie bij Jester, verbleef de kunstenares bij het Emile Van Dorenmuseum, waar ze ondergedompeld werd in de traditie van de Genkse landschapsschilderkunst. Hier trok ‘Bezoekt droomland Genk’, een slogan afkomstig uit een oude toeristische advertentie haar aandacht. Bedolven onder het recente mijn- en industrieverleden van de stad zou men haast vergeten dat Genk eind 19e en begin 20ste eeuw bekend stond als ‘station d’artistes’, waar de uitgestrekte natuur en het rustieke leven tot de verbeelding sprak en het bezoekers, in het bijzonder kunstenaars, uit binnen en buitenland trok. Tot de dag van vandaag kent deze post-industriële regio een enorme biodiversiteit in en rond de diverse beschermde natuurgebieden. Voor Zolamian is de natuur denkbeeldig. Haar picturale voorwendsel viert diversiteit en kruising, die voor haar een pretext vormen om te schilderen.

Voor Droomland eigent de kunstenares zich Jester’s tentoonstellingsruimte toe. Waar in het atelier kleinere canvassen een vertrouwd startpunt zijn, werkt Zolamian in de weken voor de opening in situ aan een monumentale creatie. Laag na laag zal er een landschap worden gevormd bewoond door diverse figuren en bestaand werk wordt geïntegreerd. Het spel van camouflage, toenadering en afstoten in dit grootschalige werk geeft – ondanks de schaalgrootte, een intieme inkijk in het mysterieuze universum van Marie Zolamian’s oeuvre.

Marie Zolamian, «Herma», 2022. Keramiek, 25 x 7 cm
Marie Zolamian, «Appert»,2022 : Oil on canvas on frame, 40 x 30 cm
Marie Zolamian, «Le grand camouflage», 2022 Oil on canvas on frame, 16 x 17 cm
Marie Zolamian, «De pret», 2022, Oil on canvas on frame, 50 x 70 cm
Marie Zolamian, «HuIde», 2022, Oil on canvas on frame, 41 x 31 cm
Marie Zolamian, «Droomland», 2022, Oil on canvas on frame, 30 x 40 cm
Marie Zolamian, «Blauw», 2022. Keramiek, 12.5 x 4.5 cm
Marie Zolamian, «Kloof», 2022, Oil on canvas on frame, 37.5 x 29 cm
Marie Zolamian, «Agioter», 2022, Oil on canvas on frame, 31. 5 x 41 cm